26 Aralık 2011 Pazartesi

Yeşilçam'a Dair



Küçükken türk filmlerinden bazı şeyler öğrenmiştim. Mesela;  kızdan yüz bulamayan adam veya kötü kaynana, filmin baş kahramanı kıza tuzak kurarlardı. Saf koca adamla kızı anyı yatakda bulur, kızın imdat çığlıklarını duymaz, kendini aldattı diye tokat eşliğinde kızı evden kovardı.

Tv izleyen yaşlılar misali, sanki beni duyucaklarmış gibi söylenirdim, kızın haklı olduğunu nasıl görmezdi hiç anlamazdım. O zamanlar kendi kendime bir karar almıştım. Hangi konuda olursa olsun önyargılı davranmayıp karşımdakine bir açıklama şansı tanıyacaktım. Bu alışkanlığım hala devam ediyor, önce dinle sonra karar ver.

Başka filmlerde de gereksiz düşüncelere kapılırdım. Hani çocuk biyolojik anne va babasının başka bir aile olduğunu öğrenirdi ya bende mutlu bir çocuk olmama rağmen, başıma gelirse ne yaparım diye düşünürdüm. Neden bilmem, Aja Pekkan'ın annem olduğunu düşünürdüm. İlkokuldaki çocuk aklıyla onun çocuğu olmak ne havalı olurdu :)) ama annemede kıyamazdım çok zor bir durumda kalıyordum. neyseki başıma öyle bir durum gelmedide seçim yapmak zorunda kalmadım.

En keyifli olanlar ise Gülşen Bubikoğlu ve Tarık Akan'ın beraber oynadığı filmlerdi. O dönemde düzleştiriciler olmadığı, saçlar kırılmasın diye föne fazla izin verilmediği için kabaran ve gür saçlarla gezmek zorundaydım. Birde tulumları ve desenli uzun elbiselere bayılırdım. Güzel saçları ve güzel elbiseleriyle Gülşen Bubikoğlu'nu izlemek çok keyifli gelirdi.

En komik kısım ise, öpüşme sahneleriydi. Onların öpüşmediklerini kamera hilesi ile öyle gösterildiğini söylemişlerdi. Uzun yıllar inandım, şimdiki çocuklara bunu söylesen inanmazlar bizler çabuk kanıyorduk.

Dün izlediğim eski bir filmde bunlar aklıma geldi, çocukluk güzel şey, farklı  ama masum bir bakış açısı kazandırıyor.

Yılın son haftası güzel geçsin, bu yılıda güzel hatırlayalım.

12 yorum:

yıldız dedi ki...

Çocukluk günlerini hatırlayınca ne güzel bir his kalıyor içimizde,o saflık,o temiz düşünceler.

işte 2012 de öyle gelsin bize saflık,temizlikle;)

cafenoHut dedi ki...

Evet yaa biz gerçekten hem masum hem de bu zamanın çocukalrını düşününce birazcık saftirikmişiz:)
Şimdikilerin verdikleri tepkiler, söyledikleri sözler karşısında donup kalıyorum..

Nini Nileud dedi ki...

Çok güzel bir paylaşım olmuş bu...

kesinlikle önyargılı olmamayı ben de bu filmlerden kapmış olabilirim:)

Bu evlatlık olduğunu öğrenen filmlerde de hep kendimi bildim bileli kızdığım şey şu olurdu: çocuk ailesine, benden nasıl gerçeği saklarsınız diye küser, onu çok seven ailesine kızardı. nankör şey, hııh!:)neyse ki sonra barışır ve hep beraber mutlu olurlardı.

Gülşen Bubikoğlu en sevdiğimdi... nasıl güzel kadın, ne güzel saçları var diye imrenerek izlerdim...

galiba garip bir mahluktum ben, hiç sorgulamadım öpüşmelerini hahah

eline sağlık...

Pastel Renkler dedi ki...

ya evet ben de o filmlerde suçlu durumuna düşen,namusuna leke sürülen kız neden bi kere ağzını açıp kendini savunmaz diye çok sinir olurdum :)

meyra dedi ki...

biliyormusun canım ben halaa o türk filmlerini beğenirsem arada izlerim:)) Ajda senin annen olsaydı hiç yaşlanmazdın buna eminim;)

Hande dedi ki...

Yıldız, o saflığa çoğu zaman ihtiyacımız oluyor :))

Cafenohut; ben onalra her defasında şaşırıyorum, kandırmak mümkün değil :))

Nini; tepkilerimiz benzermiş. Öpüşmeyi sorgulamaya vakit kalmadan kandırılmışım :)

Hande dedi ki...

Pastel Renkler; izledikçe sinir olunan bir durum, o kendini savunmayınca iş bize düşüyor :))

Meyra, demekki ben Ajda'nın ileriki halini görmüşüm o yüzden onu seçmişim :))

annesiningülü dedi ki...

dün sanırım aynı filmi izledik canım :)

Selin Ergeçer dedi ki...

Canım benim yaa :) ne tatlı yorumlar bunlar böyle :) bir anda tüm o sahneler gözümde canlandı çünkü ben de Türk filmlerini çok sevenlerdenim dolayısı ile bir sürü film izlemişliğim vardır..hepsinde ayrı bir anı...ne güzeldi,şimdi o hafif komik romantik filmler yok ne yazık ki...

Hande dedi ki...

Baharcım, olabilir :))

Selincim; izledikçe o günlere götürüyor, çocukluk anıları canlarnıyor. Maalesef şimdi pek yok onların tadı bir başkaydı :)

Kuulumsu Kadın dedi ki...

Gülşen Bubikoğlu ve Tarık Akan filmlerine hala bayılırım. Pazar günleri olurdu genelde türk filmleri. Ablamla çok keyifli izlerdik, hala rastgeldik mi çocuklar gibi sevinip kuruluyoruz koltuklarımıza. Ah ben de çok sinir oluyorum esas kız esas oğlanı yanlış anladığı zaman, bi'de oturup ağlıyorum falan :) çok güzel geldi yazın , eski türk filmi izleysim geldi :)

Hande dedi ki...

Kuulum'su Kadın; bazı mantık hataları sinir etsede hala keyifle izleniyorlar :))