20 Eylül 2011 Salı

Süper Babaannem

Ben büyümekten en çokda babannem yüzünden korkardım. Büyüyünce onun gibi pek çok konuda yetenekli olmam herşeyi bilmem gerekir zannediyordum ve bu kadar çok şeyi öğrenecek olmak beni korkutuyordu. Aslında korkularım boşunaymış, büyüdükçe onun ender rastlanan bir insan olduğunu gördüm.

Şimdi bakalım ben ne öğrenmişim, ve öğrenememişim.

Dikiş konusunda çok yetenekliydi. Gelinlik, nişanlık bile dikebiliyordu, hatta dikmekle kalmayıp modelinide kendi çizerdi. O zamanlar bir moda evi açsaydı kesin bir numara olurdu. Çocukken bize çok güzel şeyler dikerdi ama biz kıymet anlayacak yaşa geldiğimizde o dikmeyi bıraktı.

Örgüsü müthiştir, elde örüldüğü hiç anlaşılmaz. Okul boyunca resimlerimi hep o çizmişti.

Müthiş bir sesi var, o dönemlerde gittikleri gece kluplerinden tanıdıkları ünlü arkadaşları varmış. Plak doldurması için çok fazla teklif almış ama dini inançlarından dolayı kabul etmemiş. O ses bende olsaydı dediğim çok oldu.

Yeniliklere bayılır, devamlı takipte olurdu. 25 yıl önsesinde bizim evde amerikan servisler kullanılırdı. Sonra elektrikli ekmek dilimleyicimiz dahi vardı. Ondan sebep bıçakla ekmek kesmeyi çok geç öğrendim.

Kalorifer kazanında bir sorun, tesisatda problem mi var, ustalara nasıl yapacaklarına dair direktif verirdi. Dedemden dolayı siyasetle iç içeydi, politika ile ilgili bildiği ve konuştuğu çok şey olurdu. Futbol konusunda da bilgiliydi ofsaytın ne demek olduğunu ondan öğrenmiştim.

Zeytin yağlıları, kurduğu sofralar ile meşhurdur. Sonra küçük odamızın bir duvarı kütüphaneydi. Kitap okuma alışkanlığımı özelliklede tarihe merakım ondan bana geçmiş. Gözü onu zorlasada hala kitap okumaya devam ediyor.

Okey, tavla ve konken, çanak vb. kağıt oyunlarını bize öğretmişti. İlerde oynamasanızda bir ortamda lazım olur bilmiyorum demek zorunda kalmayın derdi.

40 yaşında başartüsü takmaya başlamış. Davetlerde herzaman şık broşlu boneler takardı. O kadar güzel ve farklı takardıki, o zamanlar pek yaygın da olmadığı için görenler çok şaşırırdı.

Görgü kurallarına çok dikkat ederdi. Küçük yaştan itibaren başkalarıyla sizli, bizli konuştururmaya alıştırmıltı. Bundan sebep sokakta oyun oynamamıza 7 yaşdan sonra izin vermedi. Hanımefendi kızlar sokakta oynamazmış, bu huyu kötüydü :(

 Bende de var olanlar : kitap okuma alışkanlığı, oyunlar, birde güzel yemek yaptığımı söylüyorlar. Dikiş yok, örgü çok az,  ses berbat, resim çizimi sıfır, bir çivi bile çakamam,  politika ve futbola hiç girmiyorum.
 Demekki çok şeyde yetenekli olmadan da yaşanabiliniyormuş. Ama yeteneklerinden en az biri bana geçseymiş kendimi daha iyi hissederdim.
 
Tamam doğal yetenekler yok ama bazı şeyleri öğrenebilirmişim. Zamanında kızım paça yapmayı öğretiyim dediğinde burun kıvırmasaydım keşke. Şimdi dikiş öğrenmek için kurs arıyor olmazdım.      2 sene önce akıllanmaya başladım, zincir çekmeyi, ilmek atmayı, çiçek yapmayı göstermesini istedim. Şimdi her gördüğümde bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. 

11 yorum:

inci çiçeği dedi ki...

tam süper babaanne imiş :)))

Chilek dedi ki...

Bu babaannenin bir de fotosu olsa tadından yenmez diyorum:):)Şaka bir yana çok merak ettim bu değerli insanı, keşke hepimiz bu kadar yetenekli olabilsek:)

annesiningülü dedi ki...

allah ömür versin babaannenene...
eski kadınlar her işten anlarlarmış benimde böyle bir büyük teyzem var. Başkada aile büyüğümüz yok ondan gözümüz gibidir o.

Meyra dedi ki...

babannen gerçekten süperrrr ötesi bayıldım hünerlerine:))maç ilgisi ve tesisat alanındaki ilgisi çok ilginç geldi ne varsa eskilerde var değilmi canım:)bu postla bana babannemi hatırlattın ben 7 yaşındayken kaybettil İstanbulda yetişmiş senin babannene benzer bir hanımefendiydi içim sızladı okurken...Allah sağlık versin dedeyede böyle bi yetenekli hatunla olduğu için kolaylık versin;)

Hande dedi ki...

İnci çiçeği, benim diye demiyorum öyledir :))

Chilek; ofisden yazınca böyle fotosuz oluyor canım :) el becerim biraz çekseymiş iyi olacaktı :)

Baharcım, hayatımıza teknoloji girdikçe tembelleşmişiz sanırım. Öğrenecek şey çok olunca diğerlerine sıra gelmiyor :(

Meyracım, babaannen nur içinde yatsın canım. Babannemim bilmediği birşey yoktur. Cep telefonundan mesaj atmayı bile öğrendi :) dedemi maalesef kaybedeli çok oldu, onu az tanıyabildim :(

cafenoHut dedi ki...

Ne güzel birşey insanın etrafında böyle, meraklı, ilgili, tutkulu kişilerin olması.. Şimdi sen diyorsun ya bende ondaki kadar beceri yok..olsun hepsi olması gerekmez, bence onun size kattığı hayata bakış, duruş, algılama hepsinden daha önemlidir... Böyle birinin hayatına girmesi bile mütiş bir şans . Allah uzun uzun ömürler versin babannene..

Hande dedi ki...

CfenoHut; canım çok doğrusun aslında kişiliğimin olumlu yanlarının oluşmasındaki temel taşlardan biri diyebilirim. Hayat tecrübesinden öğrendiğim çok şey oldu, amin diyorum canım :)

Demet / Demetoloji dedi ki...

Gerçekten süper babaanneymiş. Ne güzel de anlatmışsın canım ;) Uzun ömürler versin Allah...

Hande dedi ki...

Demetcim, amin canım teşekkür ederim :)

didem dedi ki...

Ne guzel biriymis. Bizi kucuklugumuzden beri sizli mizli konusmaya alistirdi demissin ya. O hosuma gitti. Gorgu bilgi cocuga verebilecegin en onemli seylerden.

Hande dedi ki...

Didemcim, temel bilgiler aileden alınmalı sonra eğitim ile tamamlanmalı. Biri eksik olursa hepsi boşa gidiyor.