23 Mart 2011 Çarşamba

Hemşerim Memleket Nire?



Nerelisin diye başlayan sorular beni deli ediyor.Nereli olduğum ne fark eder? Neen önemli?  İstanbullu'yum cevabı kabul edilmiyor. Hemen arkasından baban nereli? sorusu geliyor. Oda İstanbul'da doğmuş büyümüş deyince eeee deden nereli? sorusu geliyor. Dedem Konya'da doğmuş ama İstanbul Erkek Lisesi'ni kazanınca gelmiş sonra Üniversiteyi de burada okumuş. Babannem Konya'da doğmuş ama 6 yaşında İstanbul'a yerleşmişler.  Daha cümleyi tamamlayamadan bak işte Konyalısın cevabı ve yeni birşey keşfetmiş gibi yüzlerine bir mutluluk çöküyor. Onlar Konya'da doğduğu için ben neden Konyalı oluyorum anlamak zor. Konya'ya sadece ilk defa gittiğimde 7 yaşındaydım, sonrakinde 11 ve bir daha da gitmedim. Yani şehirle hiçbir duygusal bağım yok.

Anneannem ve dedem Çatalca'nın köyünde doğup büyümüşler annemde orda doğmuş ve evlenene kadar orda yaşamış. Bende tatillerimin çoğunluğunu orda geçirirdim. Tabi evlendikten sonra iş güç derken İstanbul'a 1 saat uzaklıkta olmasına rağmen daha az gidebiliyorum. Anneannemler çok sık İstanbul'a geldiği halde köyü özlediğim için fırsat buldukça gitmeye çalışırım. Bu durumda İstanbulluyum sözü kabul edilmiyorsa ben Çatalca'lı olabilirim, çünkü orası ile aramda duygusal bağ var.

Ama nedense bizim toplumda baba tarafın nereli ise oralı sayılıyorsun. Bu nerelisin sorusu karşısında artık pes ettim, çünkü böyle bir soruyu soran nesiller öncesine giderek nereli olduğunu bulmaya çalışıyor. Artık kısaca Konya deyip geçiyorum :) Ama içimden hep Barış Manço'nun şarkısı "Hemşerim Memleket Nire" 'yi söylüyorum. "Bu dünya bizim memleket"

15 yorum:

plndrkn dedi ki...

süper olmuş ya :)
ben de daha tanışmanın ilk dakikalarında gelen bu soruyla yüzlerdeki "İstanbullu olmadığını kanıtlayacağım" ifadesiyle yapılan sorgulamaları çok samimiyetsiz buluyorum. Çok güzel güzel anlatmışsın Çatalca'lı arkadaşım :)

defne dedi ki...

aa bi daha gelmemişsin aşkolsun;) beni ziyarete gelsene :))

haklısın çok saçma bir şey :)

Adsız dedi ki...

Aynen Katiliyorum dogmadigim buyumedigim bir yer Niye memleketim olarak Kabul ettirilmeye calisiliyor anlamiyorum ankarada dogmusum buyumusum ama hala hee konyalisin demek diye basliyorlar ..ayni memleketten olsak ne olacak sanki bagrimami basacağım :)

Hande dedi ki...

plndrkn; canım çok doluyum bu konuda :)) ama o ifade karşısında yıldım artık bende :))

Defnecim, Konyalıyım diye değil ama Aşk ve Bab'ı Esrar'dan sonra eşim görmek istiyor gelebiliriz. Sanada haber veririm canım :)

İkiz Annesi dedi ki...

Özellikle de İstanbulluyum denince iyice araştırıyorlar galiba.
Dünyalıyım diyerek çıkmalı işin içinden:)))

annesiningülü dedi ki...

aynı sorun bendede var. 3 kuşaktır İstanbulluyuz cevabı nedense bazı insanları tatmin etmiyor :(

Hande dedi ki...

E.n.k; bak canım hemşeri çıktık onlara göre :) demekki böylece insanları kaynaştırmak istiyorlar :))

İkiz annesi; en güzel cevabı Barış Manço bulmuş ama bu cevap hiç kabul edilmez :))

Baharcım; onlar hiç İstanbullu olmasın istiyorlar sanırım :))

Unknown dedi ki...

ben de sana katılıyorum tatlım :) annanem yapar benım bır yere gıderız ay su kadını bızım oralıya benzettım su adamı suna :)) ıllakı ogrenıyesıye kadar catlar tabıı bızı de catlatır bu arada :)) neyse ne degıl mı insan bu kadar onemlı mı nerelı oldugumuz akraba mı cıkıcaz değil mi :) sen yine de dogru yoldasın vallahi sevgiler :))

Hande dedi ki...

Burcucum, anneannen tanıdık çıkmasını ümit ediyor sanırım, onunki tatlı bir hareket :)) ama bunların niyeti belirsiz canım ya nereli olduğumu keşfedince neden mutlu oluyorlar anlamak zor :))

Meyra dedi ki...

ahh hande bu konudan bende muzdaripim:( babamın memleketiyle dediğin gibi duygusal bağım yok annemin memleketini severim ve güçlü bağım var..annemin memleketini sölylediğimde senin baban yokmu demelerinden nefret ediyorum:) nere olursa olsun önemli olan bizim nereli olduğumuzu hissetiğimiz yer değilmi:)

sünter dedi ki...

Bu durum özellikle Istanbulluyum diyenlere daha fazla soruluyor sanirim.Asla Isatnbullu olunamaz:) yedi kusak geriye bile gidilse.
Birde su baba memleketi esas alinir ya hem halk arasinda hemde kanun bazinda ama ne hikmetse cocuklar hep kendini anne memlekitine bagli hisseder. Babanin memleketi sadece lafta kalir her ne kadar kabul etmeselerde bu böyledir..

Hande dedi ki...

Meyracım neden hoşnut olmuyorlar anlamak zor hiç anlamıyorum anlayamayacağımda, hiç kimsenin nereli olduğu ile ilgilenmedim :)


Sünter abla; çok doğru benimde çevremde anne tarafının memleketini sevenler fazla babalar kendini kandırıyor sanırım :)

defne dedi ki...

hande onlar kitap, asla etkilenilecek bir yer değil konya :D haa, sadece türbeleri ziyaret içinse eyvallah, değilse sükut'u hayal.

Hande dedi ki...

Defnecim, ben gezmiştim zaten türbeler harici Meram'da çay bahçeleri vardı sadece :) Gördüğüm için bana çok cazip gelmiyor eşim ısrarcı olursa 2 günlüğüne geliriz :) Tabi ben onunu başka yerlere yönlendiriyorum :)

defne dedi ki...

hehehe çok iyi :)